Kako savladati stres pred ispit

494 0

Polaganje ispita zna da bude stresno. Pritisak od ispitnih pitanja, prisustvo publike, strah od ishoda- za neke studente sve ovo predstavlja veliki teret. U susret ispitnom roku, izdvojili smo vam nekoliko saveta kako savladati stres pred ispit.

Za početak postavite ciljeve. Ukoliko ste planirali da položite sve ispite u roku, ili dva najteža ispita u istom roku, ili spremite ispit za tri dana, preispitajte sebe da li ste postavili realistične ciljeve. Ako postavite ovakve ciljeve i niste sigurni da ćete ih ostvariti, izlažete sebe velikom pritisku. Ovde je bitno da budete realističi u postavljenju ciljeva.

Mislite pozitivno. Sebi govorite „Ja to mogu“ umesto „Ja to ne mogu“. Ponavljajte često tu rečenicu, kako bi imalo efekata. Odnosno, mora se verovati u ono što govorite. Možda vam se ovo čini da nije lako, ali sigurno će pomoći.

Odmor je, takođe, bitan. Nedostatak sna može dovesti da stres bude pojačan. Takođe, uticaće na spremnost za ispit. Uvek je bolje otići na vreme na spavanje i ustati ujutru i nastaviti sa učenjem.

Spremnost je jedan od najbitnijih faktora za uspeh. Ako ste 100% sigurni u svoje znnanje, onda neće biti mesta za paniku i stres. Ne ostavljajte sve za poslednji trenutak, već počnite na vreme da spremate ispit.

Naučite da se opustite.

Ovo varira od osobe do osobe. Neke opušta bavljenje sportom, gledanje filmova, serija, neke slušanje muzike. Potrebno je da otkrijete šta to vas opušta i držite se toga.

Nađite inspiraciju.

Motivišite se. Otkrijte šta će vam položen ispit omogućiti. Možda: odlazak na odmor?, posao u budućnosti?

Ukoliko vam ovi saveti ne pomognu, popričajte sa prijateljima, kolegama. Možda i oni imaju iste probleme kao i vi.

Izvor: www.edufair.rswww.portalmladi.com

KONTAKT

Media Tim
Save Kovačevića 5,
34000 Kragujevac
+381 69 5351 005
info@mediatim.rs

PIŠITE NAM

GDE SE NALAZIMO?